• Επαναπροωθούν πρόσφυγες στα νησιά με ειδικές θαλάσσιες σκηνές

  Η « Εφ.Συν. » φέρνει στη δημοσιότητα βέβαιες, καταγεγραμμένες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων από θαλάσσης προς την Τουρκία από το Λιμενικό, με ειδική μάλιστα διαδικασία : αφού εντοπίζονται στη στεριά, τοποθετούνται σε σχεδίες που μοιάζουν με πλωτές σκηνές και αφήνονται μεσοπέλαγα στα τουρκικά ύδατα για να τους « ξεβράσει » το κύμα προς την ακτή.

  Πυκνώνουν τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην Τουρκία, την ώρα που καταγράφεται μια διαστροφική ποιοτική αναβάθμιση των μεθόδων που χρησιμοποιούνται και οι οποίες εκθέτουν σε κίνδυνο για τη ζωή τους δεκάδες ανθρώπους.

  Η « Εφ.Συν. » κατάφερε να ταυτοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα προσφύγων και φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα, που όχι μόνο αποδεικνύουν τις επαναπροωθήσεις, αλλά δείχνουν ότι αυτές υλοποιούνται πλέον με ειδικές ναυαγοσωστικές σχεδίες, οι οποίες μοιάζουν με σκηνές πάνω στη θάλασσα.

  Οπως διαπιστώνεται, οι αρχές και κυρίως το Λιμενικό, αφού εντοπίσουν τους πρόσφυγες είτε στη στεριά σε κάποια απόκρημνη ακτή είτε μεσοπέλαγα, τους επιβιβάζουν σε αυτές τις ναυαγοσωστικές σχεδίες, τα επονομαζόμενα liferafts, και στη συνέχεια τους αφήνουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, ώστε να παρασυρθούν από τα κύματα μέχρι να εντοπιστούν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

  Από τη Σάμο, πίσω

  Στη Σάμο, την 1η Απριλίου αυτόπτες μάρτυρες στις οχτώ το πρωί διαπίστωσαν την αποβίβαση μιας βάρκας με αρκετά άτομα στην παραλία Μουρτιά στην ανατολική πλευρά του νησιού. Το περιστατικό κάλυψε ο διαχειριστής της τοπικής ιστοσελίδας aegaio.blogspot.com Ιωάννης Νέγρης, ενώ ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής ήταν παρών. Οι μετανάστες βγήκαν στην ακτή, έσκισαν τη βάρκα τους, έβγαλαν μερικές φωτογραφίες « και άρχισαν να κινούνται προς την πόλη, αφού καμία αρχή δεν ήταν στο συμβάν », σημειώνει ο κ. Νέγρης, που διαθέτει και το ανάλογο φωτογραφικό υλικό.

  Οπως περιγράφει, ο ίδιος επικοινώνησε με το λιμεναρχείο και έμαθε ότι ήδη είχε ξεκινήσει ένα πλωτό για να τους παραλάβει.

  « Από εδώ και πέρα ξεκινούν τα περίεργα », σημειώνει και περιγράφει το πώς στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί « εξαφανίστηκαν » ! « Γύρω στις 12 το μεσημέρι, δέχομαι τηλέφωνο από αστυνομικό που μου λέει « μάθαμε ότι βγήκαν μετανάστες, μας ενημέρωσε η Υπατη Αρμοστεία, αλλά δεν τους βρίσκουμε.

  Μήπως επειδή είναι Ψευταπριλιά μάς κάνουν πλάκα ; ». Του απαντώ αρνητικά και κλείνει το τηλέφωνο », υποστηρίζει ο κ. Νέγρης. Στη συνέχεια γύρω στις 2.10 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έμαθε τελικά ότι οι πρόσφυγες, τον αριθμό των οποίων υπολογίζει σε περίπου 25, παρελήφθησαν από ένα φουσκωτό που έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

  Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που εντόπισε ο κ. Νέγρης, το φουσκωτό κατευθύνθηκε πίσω από ένα βουνό στην άκρη του κόλπου και μετά χάθηκε. Στη συνέχεια, ο ίδιος επικοινώνησε με το νοσοκομείο και συγκεκριμένα με τον διοικητή του, ο οποίος δήλωσε ενήμερος για το περιστατικό. Ωστόσο από το λιμεναρχείο τον διαβεβαίωσαν ότι αυτοί οι μετανάστες δεν υπάρχουν και ότι κανένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί !

  Το φωτογραφικό υλικό όμως που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Νέγρης, όπως και ακόμα μία κάτοικος, πιστοποιεί όχι μόνο την άφιξη αλλά και την ταυτοπροσωπία ορισμένων εξ αυτών, που διακρίνονται σε ανάλογο υλικό το οποίο δημοσιοποίησε την επόμενη ημέρα η ακτοφυλακή της Τουρκίας. Φωτογραφίες τόσο από την περισυλλογή των προσφύγων μέσα από τη θάλασσα, επιβαινόντων πλέον σε liferaft, όσο και μέσα από την ακταιωρό που μετέφερε τους ναυαγούς !

  Συγκεκριμένα παρατηρούμε και στις δύο φωτογραφίες πρόσφυγες να κρατούν τα ίδια αντικείμενα (χαρακτηριστική η κόκκινη βαλίτσα της φωτογραφίας), να φορούν τα ίδια ρούχα, όπως η κόκκινη φόρμα παντελόνι που φοράει ο ένας, το τζιν μήκους ⅔ που διακρίνεται να φορά μια κοπέλα αφρικανικής καταγωγής και πολλά ακόμη στοιχεία, όπως παπούτσια κ.ά.! Στοιχεία που οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι ίδιοι άνθρωποι, που αποβιβάστηκαν το πρωί της 1ης Απριλίου στη Μουρτιά της Σάμου, φωτογραφήθηκαν σε σκάφος του λιμενικού της Τουρκίας την επόμενη ημέρα. Οπως αποδεικνύεται, η περίπτωση της Σάμου δεν είναι και η μοναδική, ούτε κάτι που συνέβη ευκαιριακά με πρωτοβουλία κάποιου χαμηλόβαθμου αξιωματικού που ενδεχομένως εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία.
  Μαρτυρίες και για Χίο

  Ενδεικτική είναι η μαρτυρία για ένα ύποπτο περιστατικό που σημειώθηκε στη Χίο στις 23 Μαρτίου. Εκεί αρχικά έγινε γνωστό ότι στην περιοχή των Καρδαμύλων κατέφτασε βάρκα με 40 πρόσφυγες, γεγονός που κατέγραψε ο τοπικός Τύπος και επιβεβαίωσε το λιμεναρχείο. Στη συνέχεια όμως από το λιμεναρχείο υποστήριζαν ότι οι συγκεκριμένοι είχαν φύγει από τη ΒΙΑΛ και πήγαν στα Καρδάμυλα, σκηνοθετώντας -υποτίθεται- την αποβίβασή τους με σκοπό να ξεγελάσουν τις αρχές και να ενταχθούν στους νεοεισερχόμενους μετά την 1η Μαρτίου, ώστε να καταφέρουν να αποχωρήσουν αμέσως για κάποια κλειστή δομή στην ηπειρωτική χώρα.

  Σύμφωνα όμως με μαρτυρία ενός πρόσφυγα που διαμένει στη ΒΙΑΛ, ανάμεσα σε αυτούς στα Καρδάμυλα ήταν και ο αδελφός του, ο οποίος ενημέρωσε για την άφιξή του στέλνοντας φωτογραφίες. Ο τελευταίος αμέσως ειδοποίησε τουλάχιστον δύο αλληλέγγυους, στους οποίους προώθησε και τη φωτογραφία με την παραλία. Η μία εκ των αλληλέγγυων στη συνέχεια μαζί με τον πρόσφυγα από τη ΒΙΑΛ έφτασε στα Καρδάμυλα, εκεί όπου η αστυνομία τούς απαγόρευσε την προσέγγιση στην παραλία.

  « Στη συνέχεια δεν υπήρξε καμία επικοινωνία και την επόμενη ημέρα ο νεοεισερχόμενος έστειλε από κινητό τρίτου ατόμου μήνυμα ότι είχε μεταφερθεί στο Τσεσμέ και από τότε αγνοούνται τα ίχνη του », δήλωσε στην « Εφ.Συν. » μέλος της ομάδας αλληλεγγύης. Οπως έγινε γνωστό, ο πρόσφυγας κατέληξε σε φυλακή της Τουρκίας, ενώ το κινητό του έχει κατασχεθεί από το Λιμεναρχείο Χίου. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στα Γρίδια κοντά στον οικισμό των Νενήτων στη Χίο, όπου ομάδα προσφύγων κατέφτασε στην ακτή και ντόπιοι φωτογράφισαν την άφιξή της.

  Πάλι όμως το λιμεναρχείο ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για προσπάθεια σκηνοθετημένης άφιξης. Ωστόσο η ακτοφυλακή της Τουρκίας την επομένη, 26/3, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη διάσωση 21 ανθρώπων έξω από το Τσεσμέ, πάλι σε liferaft, μεταξύ τους 12 παιδιά και πέντε γυναίκες. Οπως μάλιστα έγινε γνωστό, στο liferaft όπου είχαν στριμωχτεί, υπήρχε δεμένο και ένα μικρό φουσκωτό σκάφος όπου είχαν στοιβάξει τις αποσκευές τους.
  Εν κρυπτώ

  Αξίζει να αναφερθεί ότι το Λιμεναρχείο Χίου ουδέποτε έδωσε στη δημοσιότητα κάποια σύλληψη για την υποτιθέμενη μεταφορά των προσφύγων από τη ΒΙΑΛ στα Καρδάμυλα (απόσταση 40 και πλέον χιλιομέτρων), ενώ και στο δεύτερο περιστατικό που συνέβη την πρώτη μέρα περιορισμού της κυκλοφορίας, θεωρείται απίθανο να μην τους αντιλήφθηκε κάποιος κατά τη διαφυγή τους από τη ΒΙΑΛ και την πορεία τους περίπου 10 χιλιόμετρα μέχρι την ακτή, όπου εντοπίστηκαν από ντόπιους. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες παραλίες σαφώς πιο κοντά στη ΒΙΑΛ που θα μπορούσαν να επιλέξουν οι πρόσφυγες, αν όντως ήθελαν να σκηνοθετήσουν την άφιξή τους.

  Συνολικά εννέα περιπτώσεις διάσωσης προσφύγων σε liferaft έχει δώσει στη δημοσιότητα το λιμενικό της γειτονικής χώρας, με πρόσφυγες που βρέθηκαν να πλέουν χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου της πορείας τους, μια και αυτές οι φουσκωτές σχεδίες στερούνται μηχανή ή όποιο άλλο προωθητικό μέσο ή και πηδάλιο.

  Πρόκειται για περιπτώσεις όπου σκάφη της ακτοφυλακής της Τουρκίας μαζεύουν ναυαγούς από liferaft σε ακτογραμμή μήκους 170 ν.μ. Και συγκεκριμένα από το Δικελί ανατολικά της Λέσβου έως και την πόλη Ντάτσα (Datça) βόρεια της Σύμης, εκεί όπου τα περιστατικά διάσωσης προσφύγων σε liferaft είναι πυκνά. Το πρώτο καταγράφηκε στις 23 Μαρτίου, όταν η τουρκική ακτοφυλακή στις 5.25 μ.μ. μάζεψε από liferaft συνολικά 31 άτομα, που δήλωσαν ότι το πρωί της ίδιας ημέρας είχαν αποβιβαστεί στη Σύμη. Το δεύτερο στη Σύμη και τρίτο χρονικά σημειώθηκε στις 27/3, σχεδόν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με τον ίδιο τρόπο, με 10 διασωθέντες.

  Επαναλήφθηκε τέταρτη φορά στις 29/3 και ώρα 23.40 πάλι στην Datça με 18 άτομα. Το πέμπτο καταγεγραμμένο περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Didim της δυτικής Τουρκίας απέναντι από το Φαρμακονήσι, με την τουρκική ακτοφυλακή να διασώζει από liferaft εννέα πρόσφυγες.

  Το έκτο και το έβδομο περιστατικό σημειώθηκαν έξω από το Δικελί, απέναντι από τη Λέσβο, στις 31 Μαρτίου όπου μέσα σε λίγα λεπτά στις 01.21 και 01.38 περισυνελέγησαν συνολικά 39 άνθρωποι. Το όγδοο ήταν αυτό της Σάμου την 1η Απριλίου, όπου οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Αϊδίνι της Τουρκίας, ενώ το ένατο και πιο πρόσφατο σημειώθηκε στις 4 Απριλίου με τον εντοπισμό ενός liferaft με 15 άτομα έξω από το Αϊβαλί. Τα στοιχεία για τους αριθμούς των διασωθέντων, για την τοποθεσία και την ώρα προέρχονται από τη ΜΚΟ Aegean Boat Report, ενώ οι φωτογραφίες από το τουρκικό λιμενικό.

  https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/238226_epanaproothoyn-prosfyges-sta-nisia-me-eidikes-thalassies-skines

  –------

  –-> Commentaire de Vicky Skoumbi, reçu via mail, le 08.04.2020 :

  Absolument terrifiant : une nouvelle méthode de refoulement maritime extrêmement dangereuse est pratiquée au moins depuis le 23 mars par les garde-côtes grecs

  Plusieurs cas de refoulement maritime de réfugiés par une méthode extrêmement dangereuse : ils sont renvoyés vers la Turquie sur des canots de sauvetage gonflables dits #liferaft.

  Le Journal de Rédacteurs révèle des refoulements maritimes illégaux de réfugiés vers la Turquie par les garde-côtes, avec une procédure spéciale : une fois repérés à l’endroit où ils ont débarqués, les réfugiés sont placés sur des radeaux de survie qui ressemblent à des tentes flottantes et sont laissés à la dérive dans les eaux turques afin de le courant les emporte vers la côte turque.

  Cette méthode employée déjà pour repousser des dizaines de personnes est non seulement illégal mais extrêmement dangereuse : dans la mesure où ces radeaux de sauvetage n’ont ni machine ni gouvernail ils dérivent hors contrôle et mettent en danger la vie de ceux qui s’y trouvent.

  Le reportage photographique de Efimerida tôn Syntaktôn permet identifier des visages spécifiques des réfugiés en train de débarquer ; les mêmes visages se retrouvent sur les radeaux de sauvetage spéciaux, qui ressemblent à des tentes, ces liferafts à la dérive.

  Il s’avère que les autorités, et en particulier les garde-côtes, après avoir localisé les réfugiés sur terre, soit sur une ligne côtière escarpée soit au milieu de la mer, les obligent de monter à bord de ces radeaux de sauvetage, ces soi-disant radeaux de sauvetage, puis les laissent dans les eaux territoriales turques, afin qu’ils soient emportés par les vagues jusqu’à ce que les navires des garde-côtes turcs les repèrent.

  Les mêmes personnes, avec des vêtements et des objets caractéristiques, apparaissent sur des photos prises le 1er avril à Samos et le lendemain sur un bateau de la garde côte turque.

  Au total, neuf cas de sauvetage de réfugiés sur des liferafts ont été rendus publics par les garde-côtes turques, les réfugiés naviguant sans aucune possibilité de contrôler leur trajectoire, car ces radeaux gonflables ne sont dotés ni de machine, ni d’autre moyen de propulsion, ni de gouvernail.

  Les données sur le nombre de personnes secourues, l’emplacement et l’heure proviennent de l’ONG Aegean Boat Report, tandis que les photos de garde-côtes turcs. Pour voir le reportage photo Efimerida tôn Syntaktôn (https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/238226_epanaproothoyn-prosfyges-sta-nisia-me-eidikes-thalassies-skines)

  Voir aussi la page FB de Aegean Boat Report :
  https://www.facebook.com/AegeanBoatReport/posts/805700453286394?__tn__=-R

  #migrations #asile #réfugiés #refoulement #push-back #refoulements #push-backs #Mer_Egée #Grèce #Turquie #frontières #life_raft #liferafts #life_rafts #orange

  ping @luciebacon @isskein @karine4

  • More images published by @ABoatReport
   this morning: a floating deportation camp.

   https://twitter.com/itamann/status/1265202422177320960?s=03

   –---

   Tents at Sea: How Greek Officials Use Rescue Equipment for Illegal Deportations

   Back in 2013, Australia introduced strange new machinery in its campaign against unauthorized migration: a dozen bright-orange and windowless life vessels, shaped like missiles. These were equipped with navigational systems, air conditioning, and an engine. Each vessel, asylum seekers said, was given “just enough fuel” to reach Indonesia. When they washed ashore in February 2014, Indonesian locals were initially unsure what they were looking at. It was a piece of new deportation infrastructure, designed to launch migrants intercepted at sea back to where they had come from.

   In the shadow of the coronavirus pandemic, Greek authorities have put in place comparable deportation machinery. In at least 11 incidents since March 23, migrants have been found drifting in orange, tent-like inflatable life rafts without motors or propellants and that cannot be steered. Members of the Turkish Coast Guard reported these apparitions, but Greek authorities neither explained nor documented them. Images of these life rafts, fluorescent triangular structures afloat between black sea and dark sky, looked strange enough to seem superimposed. Relying on testimony and footage we obtained from multiple sources, including asylum seekers in the area, our investigation verifies this latest show of violence at the Greek-Turkish maritime border.

   Far from Australia’s flashier orange vessels from five years back, these are more modest structures. Importantly, the Greek life rafts have appeared in a very different maritime environment: compared to the oceans surrounding Australia, the Aegean Sea is a relatively placid and narrow body of water. Yet like the Australian vessels, these too have been put in place by State authorities, in an organized way, violating fundamental rules of international law. The two sets of deportation craft share visible similarities and are each used in dangerous ways, shedding light on the legal and moral risks that states are now willing to take, just to keep out unwanted populations.

   Maximum Deterrence

   On Nov. 27, Greek Member of Parliament Kyriakos Velopoulos, leader of the right-wing Greek Solution party, appeared on a popular TV talk show on ERT, a Greek state-owned public broadcaster. He advanced a policy first adopted by the United States in Guantanamo Bay, where Haitian asylum-seekers were detained long before 9/11, and later expanded upon by Australia: open-air detention of asylum seekers on “uninhabited” islands. For those whose applications are rejected, Velopoulos suggested unilateral pushbacks to Turkey: Greek authorities should simply remove arriving migrants from the country and send them back to where they came from. Holding photos of the oblong orange vessels Australia had used, he explained: “This here … is a raft made by the Australian government … with food, actual food, and it never sinks.” An interviewer gasped: “There’s a humanitarian aspect to it!”

   The relevant background to Velopoulos’s suggestions goes back to 1990, when the Dublin Convention introduced a system whereby asylum seekers must remain in the first European Union member State they access and have their requests processed there. This created an enormous and unjust burden on states at the “external borders” of the EU, such as Greece.

   The latest version of this arrangement, the Dublin III Regulation, was adopted in 2013. In June 2015, the EU further exacerbated the disproportionate role given to Greece in “migration management”: with the announcement of the “hotspot” approach, several Aegean islands became locations for asylum-seeker screening, with departures to the mainland prohibited. By August, the flow of refugees from conflicts in the Middle East and Africa, particularly the Syrian civil war, began to surge, generating a crisis within the EU as Member States argued over how to handle the arrivals.

   The influx of migrants generated a legal challenge to the Dublin rules, but the Court of Justice of the European Union upheld them in a 2017 ruling. In the meantime, in 2016, the EU and Turkey issued a joint statement saying Turkey would prevent unauthorized migrants from leaving its territory, in return for as much as 6 billion euros from the EU. Refugees and migrants thus became a bargaining chip that Ankara continuously used in its diplomatic wrangles with Brussels.

   Earlier this year, as Turkish President Recep Tayyip Erdogan pressed for Western approval of his military operation against Syrian and Russian forces in northern Syria, he intensified his exploitative bargaining. On Feb. 29, he declared that the country would no longer prevent migrants from reaching Europe.

   As thousands of migrants gathered at the Turkish-Greek border, seeking to enter, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis warned in a tweet, “Once more, do not attempt to enter Greece illegally – you will be turned back.” On March 1, the Greek government issued an emergency decree suspending asylum applications. According to Human Rights Watch, the Greek National Security Council announced that unauthorized migrants would be immediately returned, without registration, “where possible, to their countries of origin or transit,” such as Turkey. As in other countries in the Mediterranean basin, which also resorted to emergency measures, the ongoing coronavirus pandemic has provided a convenient pretext for cracking down on migrants.

   Adrift on the Aegean

   According to a report from the Turkish Coast Guard, the first of at least 11 alleged pushback incidents involving life rafts occurred on March 23. One of the Turkish Coast Guard’s March 23 reports on “irregular migration” stated that the Guard had rescued 31 Syrian asylum seekers found floating in a life raft off the coast of Muğla’s Datça district in the Aegean Sea. The raft in question can clearly be seen in a press release photograph published by the Coast Guard about the incident.

   The refugees contacted the Consolidated Rescue Group, a grassroots organization run by Arabic-speaking volunteers who operate an emergency hotline for migrants in distress. In a statement obtained by the group and forwarded to us, the asylum seekers rescued on March 23 said they landed on the Greek island of Symi on March 22, at approximately 6 am. At certain points, the island is less than 8 km (or 5 miles) from the Turkish shore. The next day, the Greek authorities forced them onto “a small raft that looked like a tent and was orange in color” and left them to drift.

   “Up until then, we had no idea that this was what they are going to do,” one of those on board, a construction worker (name withheld for security reasons) from the southeastern outskirts of Damascus, told us in a follow-up interview over WhatsApp.

   The Greek Coast Guard had brought them to the main port of Symi and boarded them onto a ship: “They told us they would take us for a Corona test, and then we would be given our belongings back and transferred to Athens,” he said. Instead, after two hours onboard the Greek Coast Guard vessel, the authorities forced them down into a small raft: “They put everyone in … children, women, elderly, and young people. They didn’t leave anyone in the ship,” he said, telling us that they were left to drift “for over three hours,” until they were eventually rescued by the Turkish Coast Guard.

   He provided us with video footage that he recorded of the group’s arrival on the island of Symi, as well as footage recorded from inside the raft, while awaiting rescue (see below).

   The Greek government’s daily public statistics of arrivals contains no record of their arrival on the Greek island or their deportation to Turkey.

   A series of similar incidents were reported by the Turkish Coast Guard in the following days. On March 27, the Coast Guard reported rescuing 10 migrants (eight Palestinian, two Egyptian, consisting of 3 men, 2 women and 5 children) in a “life raft” off the coast of Muğla’s Datça district (the Turkish version is written as “Can Salı”). Again, photographs accompanying the Coast Guard’s official press release show people being rescued from a tent-like raft. According to the Turkish Coast Guard’s statements, the migrants had been “pushed back towards Turkish territorial waters by Greek Coast Guard.”

   The next day, on March 28, nine Syrians (4 men, 2 women and 3 children) rescued were reported found in a “life boat” off the coast of Aydın’s Didim district, again with clear photographs of the distinctive tent-like raft accompanying the Guard’s report.

   We interviewed a Kurdish couple from Hasaka, Syria, who were among the group. According to the couple, on the morning of March 27, “around 7 or 8 a.m.,” they arrived on the Greek island of Farmakonisi. Unlike the larger Aegean islands of Chios, Lesvos, Samos, and Kos, where refugees most commonly arrive, Farmakonisi is an uninhabited island and a military base. There are no camps or reception facilities for asylum seekers.

   The couple told us they were held by the army in terrible conditions. They described being “treated like animals, … [t]he army took our phones, money, clothes, and documents then threw them into the sea. Around 3 a.m., they took us toward the sea border. Then they made us take a boat shaped like a square tent, 2 meters wide. Then we were rescued by the Turkish Coast Guard.”

   Again, on March 29, the Turkish Coast Guard reported rescuing 18 migrants (7 men, 4 women and 7 children) at 11:40 p.m. The Coast Guard issued a press release, complete with clear photos of the migrants being rescued from a life raft.

   This is consistent with statements from migrants claiming to have been among those rescued. We interviewed a Syrian man who provided us with photographs of his arrival on Rhodes on March 27. The man told us he arrived with a group of 18 people: seven Palestinians, six Syrians and five Iranians, including children and a pregnant woman. After arriving on Rhodes, the man and the rest of the group were held by the Greek police on the roadside from 7 a.m. until 3 p.m.

   “The weather was really cold and they did not let us light a fire to warm the women and children who were with us,” he said. The group was then transferred to the port by bus: “They gave us two tents, without anything in them. We were under full surveillance,” he added.

   “They [Greek authorities] were suspicious that we had corona, so we wrote a sign that none of us has corona so that we could reassure them, hoping they would treat us in a humane way,” he said. “But this changed nothing.”

   The group stayed in the makeshift camp for 2 1/2 days, until the night of March 29. He said that was when “a military van with army officers transferred us to the port and handed us over to the Greek Coast Guard.”

   They were on board the Greek Coast Guard boat for about one hour: “Then they switched off the engine of the boat and made us go down, in the middle of the sea, in a rubber boat shaped like a tent.” They were left to drift for what he describes as approximately two hours, when they were intercepted by the Turkish Coast Guard:

   When the Turkish Coast Guard found us and took us to the Turkish land, they registered our information and transferred us to the police station. They split us in half. One half was Syrians and Palestinians and the other half is the other nationalities. For us, we were detained for like 15 days and after that we were released without any rights as refugees, such as having a Kimlik [Temporary Protection Identification Document].

   Without the proper registration, he explains, he is now hiding from the Turkish authorities as he fears being forcibly returned to Syria, where he fled.

   Contravening International Rules

   “Shaped like a tent,” as migrants repeatedly describe them, the life rafts the Greek Coast Guard appears to be employing to expel migrants are, in fact, designed for emergency evacuation in the case of shipwreck. They are manufactured not for transportation, but for rescue in case of a boat or ship sinking, to keep survivors afloat and alive until assistance arrives. They are not equipped with an engine or other propellant, cannot be steered, and provide minimal protection from the elements.

   As Paul Crowley, a former captain for the Royal National Lifeboat Institution in Ireland, explained to us, such life rafts are never to be deployed “for any other reason other than to preserve life if no other option is available. It would contravene any internationally recognized standard to take people from a non-life-threatening location, either land or vessel, and place them in a raft.”

   As far as the law goes, these returns risk violating the international standard of non-refoulement. This principle is at the centerpiece of international refugee protection, and prohibits returns of asylum seekers to any place where they may suffer persecution, torture, or inhuman and degrading treatment. The returns also violate Greece’s obligations under human rights law, including the prohibition of torture and inhuman and degrading treatment, and the right to life (see Articles 3 and 2, respectively, of the European Convention on Human Rights). Inasmuch as these violations constitute a “widespread or systematic attack” directed against a “civilian population,” they may raise concerns under international criminal law. Evidence continues to surface that these days, when it comes to the treatment of migrants, the Greek authorities violate fundamental edicts of international law unabated.

   While the use of rescue equipment for deportations appears to be a new development, pushbacks on the Aegean are not. On March 23, United Nations Special Rapporteur on the human rights of migrants Felipe González Morales stated that he is “very concerned about the reported pushbacks of asylum seekers and migrants” by Greek authorities at both land and maritime borders. He also referenced recent violence committed by Greek authorities against those seeking to aid migrants in the Aegean Sea area. The Germany-based human-rights monitoring organization Mare Liberum (“The Free Sea”) told us that a more common tactic of the Greek Coast Guard is to remove the engines of migrants’ boats and leave them to drift. Likewise, reports of the Turkish Coast Guard resorting to violence have arisen since Turkey’s implementation of the 2016 deal with the EU. Examples reported to the authors by migrants and NGO workers include driving rings around boats and throwing stones to stop boats from leaving Turkish waters.

   Clearly both countries have geostrategic motives for their treatment of migrants related to their fraught relationships with the EU – including aid money and various benefits for their own citizens. Often, it seems like the two countries are playing a violent game of ping-pong across the Aegean with migrant bodies.

   An Iraqi refugee whom we interviewed over WhatsApp — we will refer to as “Hatim” for safety reasons — told us that he has been pushed back to Turkey by Greek authorities on three occasions since July 2019. Hatim and his family fled to Turkey in 2014, when ISIS took over their home city of Mosul. They were selected for resettlement in the United States, and had just finished their first interview when Trump’s January 2017 Executive Order interrupted the program. On the night of April 1, 2020, he and his family made four separate attempts to reach the Greek island of Chios. On the last attempt, their rubber dinghy, carrying approximately 40 people, entered Greek territorial waters and was intercepted by the Greek Coast Guard. The Coast Guard confiscated the fuel from their boat and returned them to Turkish waters, leaving them to drift.

   The systemic nature of such violations by the Greek authorities was recently highlighted by whistleblowers working under Frontex, the European border enforcement agency. In early March, the crew of a Danish patrol boat participating in “Operation Poseidon,” an EU maritime border patrol mission coordinated by Frontex, revealed that the Hellenic Coast Guard has explicit orders to stop migrant boats from crossing the sea border between Turkey to Greece. The Danish unit had refused to obey a pushback order from Operation Poseidon headquarters. Since then, NGOs Alarmphone and Mare Liberum have documented a series of pushbacks by Greek authorities along the Greece-Turkey border, including in the Aegean, that have become increasingly visible and severe.

   Most notably, Greek newspaper EFSYN reported an incident involving 26 migrants whose arrival on Mourtia Beach on the Greek island of Samos April 1 was documented by a resident. The arrival was not reported by the Greek authorities. In fact, government statistics recorded no new arrivals to Samos on that date.

   However, photographs taken by the Samos resident (and reproduced in EFSYN’s reporting) show the deflated dinghy and newly arrived migrants heading away from the shore. One member of the group is distinguished by bright red trousers while another carries a red duffle bag. EFSYN published photographs obtained from the Turkish Coast Guard of the same group who had arrived on Mourtia Beach aboard a Turkish Coast Guard boat after their rescue later that day, noting the marked similarities in the appearance, clothing and baggage of the migrants in the two sets of photographs. On the same day, the Turkish Coast Guard reported rescuing 26 migrants (found with a life raft) on the shore near Kuşadası national park, in a location that cannot be reached by land. According to the Turkish Coast Guard, the migrants said they had landed on Samos, were rounded up by the Greek Coast Guard and left to drift in the raft.

   On May 12, EFSYN published a video of a life raft like the ones pictured above (but without the cover) being dragged by a Greek Coast Guard boat off the southeast coast of Samos. The video was originally published by the Turkish Coast Guard on April 29, at which time it announced rescuing 22 people found drifting off the coast of Aydin province, bordering the Greek island of Samos. According to Bellingcat’s recent investigation into the incident, the group of 22 migrants rescued on April 29 (pictured in the video) had, in fact, arrived on Samos the previous day, on April 28.

   Most recently, a video surfaced on YouTube appearing to show the Turkish Coast Guard rescuing a group of 30 migrants aboard two life rafts. According to Turkish records and reports, including photographs, the Coast Guard rescued 30 migrants in two life rafts on May 13, consisting of 13 Congolese, eight Syrians, five Bangladeshis and three Palestinian nationals, along with a Lebanese national. The rescue occurred off the coast of the district of Menderes in Turkey’s İzmir province.

   On May 15, yet another group of migrants were rescued by the Turkish Coast Guard after being found in these distinctive life rafts. This group of 25 migrants also reported having been repelled by Greek authorities, again with photographic evidence.

   The Tent and the Missile

   Australians eventually replaced their orange lifeboats with fishing boats, although the intention was the same – pushing migrants away from Australian shores. But there was something chillingly memorable about that episode. It embodied the often-hypocritical moral stance of liberal democracies regarding strangers in need: a willingness to engage in extreme measures, even violence, to enforce borders, coupled with an emphasis on efficiency and a pretense of safety.

   While the Australian deportation vessels appear to have been custom-made and reportedly were purchased for $40,000 AUD each (about $25,000 USD), the Greek life raft “tents” are considerably more modest. They are the kind of equipment a yacht owner might purchase online for around $2,000. Under the 1974 Safety of Life as Sea Convention, maritime vessels are required to have such protective gear available. The Hellenic Coast Guard has now repurposed them for the opposite ends – putting people in danger.

   The Greek orange rafts seen in pictures appear to be a model manufactured by a Greek company called LALIZAS, which specialize in rescue equipment. A November 2019 LALIZAS newsletter includes an article entitled “24 hours in a LALIZAS Liferaft: Mission accomplished!” It describes a training in which members of Greece’s Hellenic Rescue Team and Hellenic Air Force carried out a simulated “‘actual’ case of emergency” by relying on a LALIZAS life raft and its food and survival equipment for a full 24 hours (see the story on the LALIZAS website here, and official video of the simulation, here). The life raft in question, code named “MEDUSSA” for the simulation, appears identical to those in many of the images of the tent-like rafts migrants have been rescued from while adrift in the Aegean.

   According to the Greek government’s procurement records available online, it purchased the life rafts for the Greek Navy in 2017. Several government ministries appear to have contracts with this company.

   The Australian life raft most closely resembles a missile. Its very image conveys the omnipotence of a regional superpower. By using such a machine, Australia effectively said to those attempting unauthorized maritime entry, “We will shoot you away.” To be sure, this missile is not fired at the migrants. It’s as if they become part of its ammunition; shot back at Indonesia’s shores, they are expected to crawl out of the shell once the missile crashes on one of the country’s countless atolls.

   Compared to the grandeur of the Australian missile-like object, and its mechanical cruelty, the Greek tent-like raft is a poignant symbol of inhumanity. Set adrift on the Aegean, its disquieting quality emerges from the fact that it becomes a kind of metaphor for the refugee’s condition. Asylum seekers describing it had often used the Arabic word ḵēma (خيمة), which is the tent one would use in a camp (and typically not a home, even if that too is a tent). It echoes the word mūẖym, which means refugee camp. No fuel is rationed to reach a destination, and the expectation appears to be that the life raft will simply drift across the relatively narrow waterway.

   The act of putting migrants to sea in inflatable tents is in line with the broader EU contemporary response to the “refugee crisis” – rejection and abandonment. This is, at least, how asylum seekers protesting at Moria camp, on the Greek island of Lesvos, see it: “We have been abandoned here,” said one asylum seeker on April 22.

   Like the Australian example, the tent too is an instrument of deterrence: “We will shoot you away” is replaced with a threat of an even more perilous exile on water. This aspect, however, does not make the Greek use of the life rafts any better than the Australian display of technological might. Both are utilized to perform what is almost an act of murder, but ultimately not quite there.

   https://www.justsecurity.org/70309/tents-at-sea-how-greek-officials-use-rescue-equipment-for-illegal-depo

   –-> #camps_flottants #camp_flottant

  • A terrifying video of a push-back in the Aegean sea; men, women –two of them pregnant- and children abandoned at sea on a liferaft by the greek coast-guards

   https://www.youtube.com/watch?v=VKsEHZKGsSE&feature=emb_title

   –—

   Le reportage complet du quotidien grec Efimerida tôn Syntaktôn:

   Επαναπροώθηση με ελληνική σφραγίδα

   Ένα ακόμα περιστατικό παράνομης επαναπροώθησης που σημειώθηκε στις 25 Μαΐου στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Λέσβου, έρχεται στη δημοσιότητα για να επιβεβαιώσει την σύνδεση της χρήσης σχεδιών τύπου liferafts, με τις ελληνικές λιμενικές αρχές.

   Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο justsecurity.org από τους δρ. Itamar Mann και Niamh Keady Tabal, και παραθέτει στοιχεία και για παράνομες επαναπροωθήσεις, το Ελληνικό Δημόσιο συνεργάζεται στενά με την ελληνική εταιρεία LALIZAS, σωστικές συσκευές της οποίας προμηθεύτηκε και το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με αρχεία αναρτημένα στη Διαύγεια, το 2017.

   Η έρευνα συζητήθηκε διεθνώς και ανάγκασε τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι να παραδεχτεί τις ελληνικές παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης.

   Το βίντεο που δημοσιοποιεί σήμερα η « Εφ.Συν. » εξετάστηκε από την ερευνητική ομάδα Disinfaux, η οποία συμμετείχε στην έρευνα του justsecurity.org. Στο βίντεο διακρίνεται καθαρά πάνω στη σχεδία η επιγραφή LALIZAS ISO-RAFT. Διακρίνεται επίσης ο σειριακός αριθμός και η ημερομηνία κατασκευής της σχεδίας, βάσει της διαθέσιμης ανάλυσης (ISO 96-50-1, LALIZAS ISO-RAFT, Date of Manufacture 10/2016 Serial Number 161012174). Το προϊόν με αυτά τα χαρακτηριστικά διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

   Σε άλλο απόσπασμα του βίντεο φαίνονται σε κοντινή απόσταση οι άλλες 3 παρόμοιες πλωτές σχεδίες, γεγονός που συνάδει με τα διαθέσιμα στοιχεία για το περιστατικό της 25ης Μαΐου, όπως είχε δημοσιευτεί το ίδιο πρωί, από τη Τουρκική Ακτοφυλακή.

   Ελληνικές σχεδίες

   Ανήκε η συγκεκριμένη σχεδία στον επίσημο εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού ή άλλων ελληνικών δυνάμεων ; Πώς βρέθηκε καταμεσής του Αιγαίου ως μέσο επαναπροώθησης προς την Τουρκία προσφύγων που είχαν βρεθεί σε κίνδυνο ; Τι αναφέρουν τα πρωτόκολλα διάσωσης για όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ;

   Τα βίντεο τραβήχτηκαν από πρόσφυγα πάνω στη σχεδία την ώρα της επαναπροώθησης. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε αυτός και άλλοι περίπου 70 πρόσφυγες στις 25 Μαΐου, από τη στιγμή που έπεσαν στα χέρια του Λιμενικού μέχρι που τους εγκατέλειψε, και βρέθηκαν να πλέουν αβοήθητοι πάνω σε τέσσερις σχεδίες στη μέση του Αιγαίου. Παρέμειναν εκεί, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και δύο έγκυες. Ένας τους είχε καταφέρει να κρύψει το κινητό του τηλέφωνο και κατάφεραν να καλέσουν το τουρκικό Λιμενικό, το οποίο τους εντόπισε.

   Η « Εφ.Συν. » επικοινώνησε με τον πρόσφυγα που ανάρτησε το βίντεο. Όπως αναφέρει, σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έκανε μανούβρες γύρω από τη βάρκα στην οποία αρχικά επέβαιναν οι πρόσφυγες. « Όλοι οι φίλοι μου έκλαιγαν, ούρλιαζαν, ζητούσαν βοήθεια από το λιμενικό. Άντρες που φορούσαν στρατιωτικές στολές, και είχαν όπλα, πήραν τη μηχανή της βάρκας και μας είπαν : "Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε, θέλουμε να σας μεταφέρουμε στο καμπ της Μόριας" », λέει χαρακτηριστικά.

   Τους επιβίβασαν στο σκάφος του λιμενικού και αφού έλεγξαν τη θερμοκρασία τους με θερμόμετρα, τους χτύπησαν και τους αφαίρεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. « Μας πήραν τα πάντα : χρήματα, τσάντες, τηλέφωνα », λέει. Αφαίρεσαν από το σκάφος του λιμενικού την ελληνική σημαία, τους οδήγησαν μεσοπέλαγα και τους επιβίβασαν σε τέσσερα liferaft. Τους ανάγκασαν να ανέβουν είκοσι άτομα σε κάθε σχεδία, ενώ η -βάσει προδιαγραφών- χωρητικότητά της είναι για 12 άτομα. Η εταιρεία LALIZAS δεν έχει στον κατάλογο της παρόμοιου τύπου liferaft με χωρητικότητα άνω των 12 ατόμων. Επισημαίνει επίσης πως οι τέσσερις τσάντες από τις οποίες έβγαλαν τα πλωτά ήταν χρώματος πορτοκαλί, όπως διαφημίζεται και το προϊόν στο site της LALIZAS.

   « Δεν έδωσαν σωσίβια στους ανθρώπους που δεν είχαν, και όταν εγώ ζήτησα από έναν λιμενικό να μου δώσει το τηλέφωνό μου για να επικοινωνήσω τουλάχιστον με την τουρκική ακτοφυλακή μου απάντησε "έλα και πάρ’ το", δείχνοντάς μου τα γεννητικά του όργανα », αναφέρει ο πρόσφυγας, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

   Τους περικύκλωσαν για 15 περίπου λεπτά και μετά τους εγκατέλειψαν. Ένας από τους επιβαίνοντες κατάφερε να κρύψει το κινητό του τηλέφωνο και έτσι κατάφεραν να καλέσουν την τουρκική ακτοφυλακή η οποία τους μετέφερε σώους στην Φότσα της Σμύρνης.

   « Δημοσιοποιώ αυτό το βίντεο για να δείξω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ύπατη Αρμοστεία και το Ευρωκοινοβούλιο, τα αποτελέσματα των αποφάσεων τους για το προσφυγικό », καταλήγει στην ανάρτησή του. Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία, και αρκετοί φορείς ζητούν απαντήσεις και τη διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις και μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

   https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/247726_epanaproothisi-me-elliniki-sfragida

   #Norvège

  • Greece Suspected of Abandoning Refugees at Sea

   An investigation by DER SPIEGEL and partners has revealed that the Greek Coast Guard intercepts refugee boats, puts the migrants in life rafts, tows them toward Turkey and then abandons them to their fate. What do German troops in the area know about the practice?

   Europe is just a few kilometers away, recalls Amjad Naim, when the men in masks show up. It’s the morning of May 13 and the Palestinian is sitting in an inflatable boat, having paid migrant smugglers in Turkey for the trip. Naim can already see the Greek coast, and with every second, he is getting closer and closer.

   Naim wasn’t alone in the boat. They were a group of at least 26 people and they had almost reached the island of Samos. Naim remembers hearing a helicopter, and then all hell broke loose. For the next several hours, those on board would be afraid for their lives.

   The men in the masks approached in a large vessel, says Naim, adding that he remembers seeing the Greek flag and several dinghies. And then, he says, the masked men went on the attack.

   They fired shots into the water, he says, snagged the migrants’ inflatable raft with a grappling hook and destroyed the motor, thus stopping the boat. The men then took the migrants on board their vessel, Naim says, adding that he started crying and hid his mobile phone in his underwear.

   There are videos that prove that Naim really was on his way to Samos. The images show a young man with closely cropped hair and a smooth-shaven face. The motor of the small inflatable boat hums in the background as Naim smiles into the camera. He is originally from the Gaza Strip in the Palestinian Territories, where he studied law and got married. His wife is waiting for him in the Netherlands. Naim blows a kiss into the camera.

   The next images of Naim are shaky — a 55-second clip made by Naim that clearly documents a crime. The footage shows him and the other refugees on two inflatable life rafts. The Greek Coast Guard had put them off of the ship and onto the rafts. The square-shaped platforms are little more than wobbly rubber rafts.

   In the video, a Greek Coast Guard ship, 18 meters (59 feet) long, is dragging the rafts back toward Turkey. An additional ship stands by. Water can be seen pouring into Naim’s raft.

   Then, as can be seen in the video, the Greek Coast Guard unties the tow rope, leaving the refugees to their fate in the middle of the sea. Sitting in a rubber raft that has no ability to maneuver on its own.

   It is possible that Naim’s experience could be an isolated incident. It is conceivable that the Greek sailors simply lost their patience or that that particular ship was crewed by an especially nasty group. But that is not the case. Naim is apparently just one victim among many. There is a system behind the tactics he was exposed to. In a joint investigation with Lighthouse Reports and Report Mainz, DER SPIEGEL has forensically analyzed dozens of videos and compared them with geodata in addition to speaking with numerous eyewitnesses.

   https://cdnstatic.secure.spiegel.de/SP/2020/26/OPQWeKYm-32438806.mp4

   The material shows beyond doubt: In the eastern Aegean, European values are being sacrificed in the name of protecting its external borders.

   Masked men, almost certainly Greek border control officials, regularly attack refugee boats in the area. In one case on June 4, the inflatable boat belonging to the masked men can be clearly identified as a Greek patrol boat. It belongs to Greek Coast Guard ship ΛΣ-080.

   After the refugee boats are intercepted, the Greeks, apparently, frequently put the migrants in inflatable life rafts, tow them toward Turkey and then leave them to their fates. In most cases, they are dragged ashore after several hours by the Turkish Coast Guard.

   The actions taken by the Greeks are a clear breach. It has long been known that Greek Coast Guard personnel delay rescue attempts and perform aggressive maneuvers. Now, though, they are actively putting the lives of migrants at risk and they are using life-saving equipment to put people in danger.

   Images of migrants on orange life rafts have been appearing for weeks on Facebook and Instagram. NGOs like Aegean Boat Report, Josoor and Alarm Phone have also spoken with refugees and reported their experiences - and since March 23, activists have documented a number of incidents. The Turkish Coast Guard has also published images of the orange life rafts. But Naim’s video is the first to document beyond doubt a Greek Coast Guard vessel towing life rafts toward Turkey and then abandoning the refugees on the open sea.

   These so-called pushbacks represent both a violation of international law and of the European Union’s Charter of Fundamental Rights. Asylum seekers have a right to have their cases heard on an individual basis and countries are not permitted to bring them back against their will to a place where their safety is not guaranteed.

   Itamar Mann, a lawyer at the University of Haifa and member of the Global Legal Action Network, believes pushbacks could also have criminal consequences. From a legal perspective, such operations, he says, are a kind of torture, with refugees experiencing inhumane treatment and humiliation.

   When contacted, the Greek Coast Guard denied the accusations and claimed that its personnel does not wear masks. They also said they obey all applicable laws. Delays in rescuing the refugees, they said, were due to the Turkish Coast Guard because they only accompany refugee boats if they are traveling in the direction of Greece. The Greek officials, they said, only locate the refugee boats and then inform the Turkish Coast Guard as quickly as possible.

   They claimed that they cooperated with the Turkish Coast Guard in the May 13 incident. In their statement, the Greek Coast Guard did not specifically address the video showing the pushback.
   Caught in the Middle

   Prime Minister Kyriakos Mitsotakis has been in office since last July, and since then, he has taken several steps to ensure that fewer refugees arrive in Greece. He had temporarily suspended the right to asylum and shortened the deadline for appeal in asylum cases. Furthermore, during his tenure, border guards on the Maritsa River between Turkey and Greece have apparently used live ammunition against refugees, likely killing at least one. His government has considered blocking refugee boats with barriers at sea.

   His government refers to the practices as “active surveillance.” In fact, though, they are abandoning refugees on the high seas.

   There is a reason for this new degree of brutality: Since the end of February, Turkish border guards are no longer stopping refugees on their way to Europe. Indeed, President Recep Tayyip Erdogan has even arranged for refugees to be bused to the Greek border, where they were pushed back by Greek border guards. Erdogan’s intention is to ratchet up the pressure on the European Union, with Brussels and Ankara currently trying to hammer out a new refugee deal.

   The cynical game seen on the banks of the Maritsa River is now being repeated in the Aegean. The Turkish and Greek Coast Guards are pushing refugee boats into the territorial waters of the other, with the migrants themselves getting caught in the middle. In such a situation, those wanting to cross the Aegean need quite a bit of luck.

   Omar, a young man from Afghanistan, had lost almost all hope for such luck on the morning of June 4, floating in a boat between the Greek island of Lesbos and the Turkish coast. Omar, whose name has been changed for this story, wasn’t alone: A total of 31 men, women and children were on board.

   Turkish and Greek vessels had repeatedly pushed the migrants back. In one video, a dinghy can be seen that doubtlessly belongs to the Greek Coast Guard. Masked men, says Omar, had pushed their motor into the water, which is why to refugees were hanging off the back of the refugee boat and kicking, doing all they can to propel the boat to European soil. The scene was captured on video.

   Omar is desperate. He makes a final video, posting it to a refugee group on Facebook. In the video, he speaks into the camera for a good six minutes. “Please help us,” he pleads. “We have a right to live.”

   Perhaps it was this video that saved Omar’s life. Activists shared it on Facebook and just a short time later, a Turkish liaison officer on the supply ship Berlin told German soldiers of the vessel in distress. The ship is part of a NATO mission and was located off Lesbos. Using a tender, the Germans took the refugees ashore.

   A subsequent press release from the Bundeswehr, as the German military is called, noted that the refugees’ lives had been in danger, which is why the commander intervened. A small boat unable to maneuver on its own: It must have seemed rather strange to the soldiers. The press release made no mention of an attack on the refugee boat.
   German Officials Pulled Into the Chaos

   The episode shows, though, just how deeply German officials have been pulled into the chaos on the Aegean. It also raises the question as to whether the Germans know of the assaults and of the lifeboats - and whether they tolerate the pushbacks or are perhaps even involved.

   Around 600 border guards are helping the Greeks monitor activity on the Aegean, all part of the Frontex operation Poseidon. And the mission hasn’t always been free of conflict. In March, a Danish Frontex crew refused to carry out an illegal pushback.

   Behind closed doors, Frontex may already have admitted that it is aware of the brutal tactics involving the lifeboats. European Parliamentarian Dietmar Köster, a member of European Parliament from the German Social Democrats (SPD), says that Frontex head Fabrice Leggeri confirmed the incidents in a meeting with him. Though Köster is certain of his understanding of that meeting, Frontex says there was a misunderstanding, adding that Frontex headquarters has received no reports about pushbacks.

   Luise Amtsberg, a Green Party spokesperson on migration policy, doesn’t believe it. The waters around Samos are not endless, she told Report Mainz and DER SPIEGEL. “Pushbacks cannot take place completely without the knowledge of the other units in the area.”

   And there are indications that German officials might know of the pushbacks. In the port of Samos, the German Coast Guard ship Uckermark is anchored. On May 13, on the day that Amjad Naim was on his way to Samos, the Germans identified a refugee boat on their radar, according to information provided by the German Federal Police when contacted.

   In all probability, it was Naim’s boat. There is no evidence that there were any other refugee boats heading for Samos on that day. The Greek Coast Guard also confirmed that a ship and a helicopter belonging to the Germans had spotted a boat that day. They say it was in Turkish waters when first seen.

   The Germans alerted the Greek Coast Guard by radio, and the Greeks then took charge of the situation, according to a written statement. The statement notes that the Germans were “not involved” in any other measures related to the incident and insists that the Germans have no knowledge of the lifeboat episode.

   The German Coast Guard has provided no comment as to why no refugees arrived on Samos that day or what happened to the refugee boat that was spotted. And they apparently aren’t particularly interested, either.

   Even if Frontex was not actively involved in the operation, they bear some of the responsibility, says the lawyer Itamar Mann. Frontex, he believes, must draw a line and even withdraw from the mission if need be.

   After the Germans apparently saw his boat and after the Greeks abandoned him to his fate on the high seas on May 13, Amjad Naim floated around for several hours. The sky was almost cloudless, and the sun was beating down, as can be seen in the videos. The refugees had nothing to eat or drink.

   The lifeboat soon began to spin in circles, Naim says, with some of the passengers becoming nauseous and others fainting. Turkish and Greek ships, he says, simply ignored them. “It was awful,” Naim says.

   It was only after several hours that a Turkish Coast Guard vessel arrived to collect them. Men in white protective equipment helped the refugees off the lifeboat and took their temperatures. Naim then had to remain in quarantine for more than two weeks - in a nasty camp full of filth and mosquitoes, he says.

   Naim is now allowed to move freely in Turkey, but still feels trapped. He says: “I can’t go forward and I can’t go back.”

   https://www.spiegel.de/international/europe/videos-and-eyewitness-accounts-greece-apparently-abandoning-refugees-at-sea-

  • ‘Catastrophe for human rights’ as Greece steps up refugee ‘pushbacks’

   Human rights groups condemn practice as evidence reviewed by the Guardian reveals systemic denial of entry to asylum seekers.

   At about 1am on 24 August, Ahmed (not his real name) climbed into a rubber dinghy with 29 others and left Turkey’s north-western Çanakkale province. After 30 minutes, he said, they reached Greek waters near Lesbos and a panther boat from the Hellenic coastguard approached.

   Eight officers in blue shorts and shirts, some wearing black masks and armed with rifles, forced the group – more than half women and including several minors and six small children – to come aboard at gunpoint. They punctured the dinghy with knives and it sank. “They said they would take us to a camp,” said Ahmed. “The children were happy and started laughing, but I knew they were lying.”

   Through the course of the night, Ahmed, a 17-year-old refugee from Eritrea, alleges that Greek officers detained the group, confiscating possessions and denying them access to toilets and drinking water. By morning, they were dispatched into a liferaft in Turkish waters. It was too small, and videos taken by Ahmed, who hid his phone, show some people were forced to swim. The Turkish coastguard confirmed it intercepted the raft at 1:20pm.

   The event described by Ahmed, who fled conflict in Eritrea after his father died, was one of seven times that he says he has been pushed back by the Hellenic coastguard. The use of these “pushbacks” has surged since March according to an investigation by the Guardian, and experts say it has become an overt policy of Greece’s rightwing New Democracy government, which came to power last year.

   Interviews with five victims of pushbacks, 10 NGOs working across the Aegean Sea including Human Rights Watch, Josoor and the Aegean Boat Report, and a tranche of videos reviewed by the Guardian reveal an organised and systemic practice of denying entry to asylum seekers.

   Next week a coalition of charities including Human Rights Watch and the Border Violence Monitoring Network will publish an open letter condemning the practice of pushbacks and calling for the Greek government and the European Commission to take action against those involved. A draft of the letter seen by the Guardian calls for “disciplinary and criminal sanctions” to be brought against those “found to have engaged in such illegal acts”.

   International law experts say these activities are in breach of international law including the convention relating to the status of refugees and the European convention on human rights. “What you are seeing is the illegal collective expulsion of refugees from Greek territory,” said Satvinder Juss, a professor of human rights and international refugee law at King’s College London. “It’s a catastrophe for human rights.”

   Often pushbacks involve teams of unidentified men in black uniforms who intercept boats of refugees that have arrived in Greek waters and forcibly return them to Turkish waters, either leaving them to drift after engines have been destroyed or in separate liferafts. In some cases, victims have arrived on Greek land before being returned by authorities to the open seas, after actively threatening them with beatings, gunshots and by creating large waves with fast boats. In one case, refugees were left on a tiny island between Greece and Turkey for two days without food before being rescued.

   AlarmPhone, an NGO that operates a telephone line and social media network for refugees in distress, said it observed a substantial increase in reports of pushbacks since the pandemic, recording 55 cases between March and August. The Greek Helsinki Monitor said it submitted a report to the supreme court, naval court and military appeals court of Greece claiming nearly 1,400 people were pushed back between March and July, though the true number is believed to be far higher.

   Minos Mouzourakis, legal officer at Refugee Support Aegean, is currently working on landmark legal cases at the European court of human rights that date back to 2014, when eight Afghan children and three women died after their vessel sank near the island of Farmakonisi during a reported pushback. “This is a regrettable resurgence of those older tactics,” said Mouzourakis.

   In December 2019, Greece said it was predicting up to 100,000 asylum seekers to arrive on its islands from Turkey in 2020. But as of 31 August, there have been 8,860 sea arrivals, according to UNHCR. Stella Nanou, the agency’s Greek representative, acknowledged the “credible accounts” of pushbacks and called on Greece to “guarantee and safeguard the rights of those seeking international protection”.

   Kyriakos Mitsotakis, the Greek prime minister, has taken several official steps to ensure fewer refugees arrive, temporarily suspending the right to asylum, shortening the deadline for appeal in asylum cases, extending fences along the land border with Turkey and is considering installing floating barriers at sea. But the government has described accusations of illegal pushbacks as “fake news” from unreliable sources.

   “Pushbacks are inherently violent, not only physically but mentally,” said Amelia Cooper, advocacy and communications officer for Lesbos Legal Centre, which is documenting pushbacks and providing legal support to survivors. “Survivors are aware that these expulsions, and the abuses that they entail, are constitutive of both the European border and the EU’s political context with Turkey.”

   When contacted, the ministry of maritime affairs and insular policy said its operations were in accordance with international law and that the agency has been subject to “systematic targeting by a portion of the mainstream media, NGOs and other social networking platforms, which tend to promote the relevant actions in a single dimensional and fragmentary way”.

   But documents seen by the Guardian reveal a German navy supply vessel called the Berlin, which heads Nato’s Standing Maritime Group 2 in the Aegean region, observed a boat with refugees being forced into Turkish sea territory by Greek authorities on 19 June and 15 August. The findings came in response to parliamentary questions by Left party MP Andrej Hunko.

   After being detained in Turkey, Ahmed was released and has since slept in a park in the city of İzmir. “I don’t care if I die,” he said. “I don’t have a choice to go back. But I am losing hope.”

   https://www.theguardian.com/global-development/2020/sep/27/catastrophe-for-human-rights-as-greece-steps-up-refugee-pushbacks

  • Migrants accuse Greece of pushing them back out to sea

   Shortly after reaching the Greek island of Lesbos, a group of Afghan migrants say, their hopes for a new life in Europe were cut short when Greek authorities rounded them up, mistreated them, shoved them into life rafts and abandoned them at sea.

   Associated Press journalists on a Turkish government-organized coast guard ride-along were aboard the patrol boat that picked up the 37 migrants, including 18 children, from two orange life rafts in the Aegean Sea on Sept. 12. Two other media organizations on similar government-organized trips in the same week witnessed similar scenes.

   “They took our phones and said a bus will come and take you to the camp,” Omid Hussain Nabizada said in Turkish. “But they took us and put us on a ship. They left us on the water in a very bad way on these boats.”

   Turkey, which hosts about 4 million refugees, accuses Greece of large-scale pushbacks — summary deportations without access to asylum procedures, in violation of international law. It also accuses the European Union of turning a blind eye to what it says is a blatant abuse of human rights.

   The Turkish coast guard says it rescued over 300 migrants “pushed back by Greek elements to Turkish waters” this month alone. Citing what they say are credible reports, international rights groups have called repeatedly for investigations.

   Greece, which lies on the EU’s southeastern border and has borne the brunt of migration flows from Turkey, denies the allegations and in turn accuses Ankara of weaponizing migrants.

   In March, Turkey made good on threats to send migrants to Europe, declaring its borders with the EU open. In what appeared to be a government-organized campaign, thousands headed to the Greek border, leading to scenes of chaos and violence. Turkey’s border with EU member Bulgaria was largely unaffected. Greece shut its frontier and controversially suspended asylum applications for a month.

   Greece’s coast guard says Turkey’s coast guard frequently escorts migrant smuggling boats toward Greece, and has provided videos to back its claims. It says under a 2016 EU-Turkey deal to stem migration flows, Turkey has an obligation to stop people clandestinely entering Greece.

   Greek coast guard spokesman Lt. Cmdr. Nikolaos Kokkalas said its patrols regularly detect boats and dinghies carrying migrants trying to enter Greece illegally, and “among them many times there are also inflatable rafts such as those described” by the AP.

   The life rafts are standard safety equipment on recreational boats, designed to keep passengers safe if they must abandon ship. They generally have no means of propulsion or steering.

   “It must be underlined that in most of the cases, the presence of the Turkish coast guard has been observed-ascertained near the dinghies incoming from the Turkish coast, but without it intervening, while in some cases the dinghies are clearly being accompanied by (Turkish coast guard) vessels,” Kokkalas said in a written response to an AP query.

   Uneasy neighbors Greece and Turkey have been at loggerheads for decades over several territorial issues, and asylum-seekers have found themselves caught up in the geopolitical conflict.

   Tension between the two countries rose dramatically this summer over eastern Mediterranean maritime boundaries, leading to fears of war.

   Both sides deployed warships as Turkish survey ships prospected for gas in waters where Greece and Cyprus claim exclusive economic rights. EU leaders are to discuss imposing sanctions on Turkey for its actions, in an Oct. 1-2 summit. Turkey has repeated its threat to send migrants into the EU if sanctions are imposed.

   The persistent allegations of pushbacks of migrants are the latest manifestations of these tensions.

   Human Rights Watch has accused Greece of summarily returning migrants across land and sea borders with Turkey, citing interviews with asylum-seekers.

   Other rights groups and refugee organizations, including the U.N. refugee agency, have repeatedly called on Greece to investigate what they say are credible reports and testimony of such expulsions occurring.

   “UNHCR is particularly concerned about the increasing reports, since March 2020, of alleged informal returns by sea of persons who, according to their own attestations or those of third persons, have disembarked on Greek shores and have thereafter been towed back to sea,” the agency said in August.

   UNHCR Assistant High Commissioner for Protection Gillian Triggs, reiterating the call for an investigation, said that “with our own eyes on Lesbos, it was quite clear no boats were coming through” recently.

   Earlier this month, Greece’s Shipping Minister Giannis Plakiotakis said Greek authorities prevented more than 10,000 people from entering Greece by sea this year. He would not elaborate on how.

   Former Migration Minister Ioannis Mouzalas pressed for details from the current minister, Notis Mitarachi, in parliament Sept. 21, saying this appeared to violate Greek and international law. He asked directly whether the government carries out pushbacks.

   The four Afghans on the life rafts seen by AP said they reached Lesbos from Turkey’s western Canakkale province on the night of Sept. 11-12, and were caught by Greek law enforcement during daylight.

   One of them, Nabizada, said police hit him while forcing him into the raft.

   “They didn’t say, ‘there are children, there are families, there are women.’ … People don’t do this to animals. The Greek police did it to us,” said the 22-year-old. He said he left Kabul in 2017 and crossed to Turkey via Iran, aiming for Europe.

   Zohra Alizada, 14, said police took their phones and money, put them in the rafts and left. She was traveling with her parents and two siblings after living in Kars, in eastern Turkey, for over four years. She said the migrants called the Turkish coast guard for help.

   Her father, Mohammad Reza Alizada, said Greek authorities inflated the rafts “and they threw us like animals inside.”

   The AP was not able to independently verify their accounts.

   The Turkish coast guard, clad in protective equipment against COVID-19, took them aboard after checking them for fever. Another Turkish coast guard vessel was already in the area when the patrol boat carrying the AP crew arrived.

   Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu raised the allegations against Greece in an August news conference with his German counterpart.

   He said Turkey has shown through government and media reports that Greece is pushing back refugees at sea, adding that “there have been numerous articles published.”

   “How do sinking boats in the middle of the Aegean Sea or sending them to Turkey by pushbacks fit international rights and universal values?” Cavusoglu said.

   Greece denies sinking smuggling boats. Kokkalas noted the Greek coast guard had rescued 3,150 migrants in about 100 incidents this year.

   An independent Norway-based watchdog says it has documented at least 50 cases since March of migrants being put into life rafts and left adrift.

   “They are not going into these life rafts willingly. They are forced,” said Tommy Olsen of the Aegean Boat Report, which monitors arrivals and rights abuses in the Aegean.

   He said his group had no information about the rafts the AP saw, but that it was consistent with similar reports.

   “Usually you save people from life rafts,” Olsen said. “You don’t put them on life rafts and leave them.”

   https://apnews.com/article/virus-outbreak-turkey-aegean-sea-greece-europe-61c54ec57c121026f4891d567f31b

  • Les vrais crimes, ce sont les refoulements et les violations des droits humains par le gouvernement grec

   Lundi, la police grecque a publié un communiqué de presse concernant l’enquête criminelle menée à l’encontre de 33 personnes appartenant à quatre ONG différentes et deux “ressortissants de pays tiers”. A la suite de cette enquête, une procédure pénale a été engagée pour délit de constitution et participation à une organisation criminelle, espionnage, violation des secrets d’Etat et facilitation de l’entrée sur le
   territoire (1). Bien que le communiqué de presse ne nomme pas les ONG ou les individus, plusieurs médias ont déclaré qu’Alarm Phone faisait partie des groupes visés (2). Pour l’instant, nous nous abstenons de commenter publiquement l’enquête en cours. Nous voulons plutôt mettre en évidence les véritables crimes qui ont lieu en ce moment-même !

   Les refoulements, les violences graves comme les coups, les vols et les coups de feu, la non-assistance, le fait de forcer les réfugié.e.s à monter dans des radeaux de sauvetage et de les laisser dériver en pleine mer. Ces crimes sont perpétrés par des corps qui appartiennent de manière manifeste à l’État grec. Nous ne sommes pas les seul.e.s témoins de cette évolution alarmante. Plusieurs acteurs ont publiquement fait état de ces actions illégales menées par les garde-côtes grecs en mer et les gardes-frontières sur terre : le HCR, le Conseil grec pour les réfugiés, Amnesty International, Human Rights Watch et d’autres organisations de défense des droits humains, des ONG et des médias. (3)

   Il en va de même pour la situation à Moria, qui est également mentionnée comme étant l’un des secrets d’État dans le communiqué de presse de la police grecque. Ce n’est pas un secret mais un fait public que, avec les fonds et le soutien européens, Moria est devenu le symbole de la politique migratoire de l’UE dont le but est la dissuasion, foulant aux pieds la dignité et les droits humains.

   Les violations des droits humains ont atteint un niveau inédit en mer Égée depuis le début du mois de mars. Cette escalade en termes de violations s’est accompagnée d’actes de répression contre les ONG et
   toutes sortes de structures de solidarité pour les réfugié.e.s et les migrant.e.s. Il est évident que l’État grec veut éliminer les témoins des crimes contre l’humanité qu’il commet quotidiennement. Il est évident qu’il est gêné par notre activité : rien que cette année, Alarm Phone a été témoin et a documenté de nombreux cas de refoulements et de graves violations des droits humains. (4)

   Il faut noter que depuis la création d’Alarm Phone il y a six ans, notre relation avec les garde-côtes helléniques n’a jamais été aussi compliquée qu’elle ne l’est aujourd’hui. Depuis octobre 2014, nous avons
   transmis environ 1 975 cas de personnes en détresse aux garde-côtes grecs et à d’autres autorités grecques. À plusieurs reprises, nous avions constaté que les garde-côtes faisaient de leur mieux pour porter secours le plus rapidement possible. Nous avions établi une communication rapide et efficace qui avait conduit à des opérations de sauvetage, ce qui était crucial à une époque où nous recevions jusqu’à
   23 appels par jour de bateaux en détresse dans la mer Égée, et ce qui est toujours aussi crucial aujourd’hui.

   Au tout début de notre projet, nous nous étions ouvertement adressé.e.s à tous les garde-côtes, leur expliquant le rôle et l’objectif d’Alarm Phone. Dans cette lettre d’octobre 2014, nous avions déclaré “Nous espérons que grâce à notre travail, nous pourrons vous soutenir dans votre tâche quotidienne qui consiste à sauver la vie des migrant.e.s. Dans le même temps, nous dénoncerons vigoureusement tout échec à mener à bien cette mission. Nous espérons que vos institutions accepteront à la fois notre contribution et la responsabilité que nous exigeons, qui est demandée à toutes les institutions publiques”. C’est ce que nous avons fait et continuerons à faire avec détermination.

   L’augmentation des violations des humains et des refoulements n’est pas un phénomène isolé, concernant uniquement la route entre la Grèce et la Turquie. A Alarm Phone, nous constatons également une tendance à la multiplication des refoulements illégaux de Malte et de l’Italie vers la Libye et la Tunisie en Méditerranée centrale, ainsi que de l’Espagne vers le Maroc en Méditerranée occidentale.

   Nous appelons celles et ceux qui sont solidaires avec les personnes en migration à sensibiliser et à protester contre les crimes contre l’humanité qui sont perpétrés quotidiennement en mer Égée. Chaque
   réfugié.e qui est repoussé.e, chaque personne qui est laissée dans un bateau en mauvais état, chaque enfant qui n’est pas secouru dans une situation de détresse est une raison suffisante pour se lever et élever la voix. Nous ne nous laisserons pas réduire au silence !

   (1)http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=97610&Itemid=25

   (2) par exemple
   https://vimapress.gr/telos-sti-drasi-evropaikon-mko-pou-diefkolynan-tin-diakinisi-metanaston-ap

   (3) Rapport sur les refoulements :
   UNHCR :
   https://www.unhcr.org/news/briefing/2020/6/5ee33a6f4/unhcr-calls-greece-investigate-pushbacks-sea-land-borders-turkey.html

   Greek Council of Refugees :
   https://www.gcr.gr/en/news/press-releases-announcements/item/1028-the-new-normality-continuous-push-backs-of-third-country-nationals-on-the-e

   Amnesty International :
   https://www.amnesty.org/en/documents/eur01/2077/2020/en

   Human Rights Watch :
   https://www.hrw.org/news/2020/08/21/greece-still-denying-migrant-pushbacks

   New York Times :
   https://www.nytimes.com/2020/08/14/world/europe/greece-migrants-abandoning-sea.html

   The Guardian :
   https://www.theguardian.com/global-development/2020/sep/27/catastrophe-for-human-rights-as-greece-steps-up-refugee-pushbacks

   CNN :
   https://edition.cnn.com/2020/09/17/europe/greece-migrants-turkey-intl/index.html

   (4) Alarm Phone sur les refoulements en mer Egée en 2020 :
   https://alarmphone.org/en/2020/03/04/escalating-violence-in-the-aegean-sea/?post_type_release_type=post

   https://alarmphone.org/en/2020/05/14/push-backs-the-new-old-routine-in-the-aegean-sea/?post_type_release_type=post

   https://alarmphone.org/fr/2020/10/01/les-vrais-crimes-ce-sont-les-refoulements-et-les-violations-des-droits-h

  • Migrants : Athènes lance une guerre en eaux troubles contre les ONG

   Après une enquête policière grecque menée avec de faux exilés infiltrés, des humanitaires opérant à Lesbos sont menacés de graves poursuites pénales. A l’aide d’accusations les assimilant à des passeurs, les autorités tentent de contrer la dénonciation des refoulements secrets de réfugiés vers les côtes turques.

   « Ne vous méprenez pas, ils veulent juste nous faire peur, pour nous forcer à nous taire », martèle Aegean Boat Report dans un long post publié en tête de sa page Facebook. Spécialisée dans les sauvetages en mer, l’ONG norvégienne n’a pas tardé à réagir aux accusations formulées la semaine dernière par la police grecque et confirmées ce week-end. Au moins 33 humanitaires (parmi lesquels figurerait une Française), tous membres de quatre ONG internationales opérant sur l’île de Lesbos, seraient menacés de poursuites pénales après une enquête menée pendant trois mois, non seulement par la police, mais aussi par les services de renseignement et le contre-terrorisme grec.Les noms des organisations et des humanitaires concernés n’ont pas été divulgués pour l’instant. Mais de nombreux indices, notamment une perquisition réalisée début septembre sur un bateau amarré à Lesbos, indiquent que les quatre ONG concernées ont toutes en commun de se consacrer au sauvetage en mer des migrants ou réfugiés qui tentent la traversée depuis les côtes turques.
   Mère d’Hercule

   Ce n’est pas la première fois que le gouvernement grec s’attaque à ceux qui tentent de secourir les naufragés, en les assimilant à des passeurs. Mais cette fois-ci les accusations sont particulièrement graves : les humanitaires ciblés sont non seulement accusés de « violation du code de l’immigration », mais également de « constitution d’organisation criminelle », d’« espionnage » et de « violation de secrets d’Etat ».

   Bien plus, ils auraient été piégés, selon les révélations du ministre grec des Migrations, Notis Mitarakis, dimanche, sur la chaîne de télévision Skai. Les charges contre eux auraient ainsi été recueillies lors d’une opération secrète baptisée « Alcmène » (du nom de la mère du héros antique Hercule), qui aurait notamment permis aux services grecs d’envoyer deux faux migrants à Izmir en Turquie puis sur une plage d’où ils auraient contacté par la suite les lanceurs d’alerte des ONG vouées au sauvetage des embarcations en détresse.

   En l’absence d’autres éléments concrets, l’ampleur de l’opération qui a monopolisé tant de services, passant même par une infiltration en Turquie alors que les relations entre les deux pays sont actuellement très tendues, révèle surtout combien les autorités grecques sont déterminées à faire la guerre aux humanitaires déployés sur les îles.

   A la télévision, le ministre grec l’a d’ailleurs confirmé, accusant le gouvernement précédent d’avoir laissé « les lieux d’accueil des réfugiés sous le contrôle des ONG », alors que la droite conservatrice revenue au pouvoir en juillet 2019, s’est, elle, aussitôt employée à « surveiller le rôle des ONG dans les flux d’immigration clandestine ».

   Depuis son élection, le gouvernement du Premier ministre, Kyriakos Mitsotakis, n’a eu de cesse de stigmatiser les ONG régulièrement accusées de profiter de la situation explosive créée sur les îles grecques où les flux de réfugiés venus des côtes turques n’ont jamais réellement cessé, malgré le deal conclu entre l’Europe et la Turquie en mars 2016. Seule différence notable : les candidats à l’asile sont désormais contraints d’attendre sur place l’examen de leurs dossiers, créant un goulot d’étranglement dans des camps insalubres et surpeuplés. Sans les ONG qui remédient aux carences de l’Etat grec et à l’indifférence de l’Europe, la situation serait bien pire. Mais elles sont une cible facile sur laquelle se défoulent mécontents et aigris, alimentés par un discours populiste. Il fait mouche auprès des populations locales des îles de plus en plus exaspérées par ces abcès de misère qui sont venus se greffer durablement dans leur voisinage.
   Acteurs dubitatifs

   A Lesbos, depuis un an, les humanitaires ont ainsi vu régulièrement leurs voitures vandalisées, des inscriptions hostiles peintes en rouge sur les murs des maisons où ils résident. Les révélations sur « l’opération Alcmène » n’ont fait qu’attiser ce climat d’hostilité notamment sur les réseaux sociaux. Mais à Lesbos, les humanitaires ont également entendu un autre message : la police n’a-t-elle pas affirmé avoir, dans le cadre de son enquête, piraté des conversations sur les applis régulièrement utilisées par les ONG ?

   Il n’en fallait pas plus pour déclencher une certaine méfiance, le sentiment d’être surveillé en permanence. Sous couvert d’anonymat, nombreux sont pourtant les acteurs locaux qui restent dubitatifs face aux accusations de l’enquête policière. « On ne peut jamais exclure qu’un humanitaire ait fait une bêtise, en marge de la légalité mais toutes ces révélations ne tombent pas par hasard », estime ainsi l’un d’eux, pointant la coïncidence entre la divulgation de ces accusations et celles qui se multiplient contre le gouvernement lui-même. Et dont les humanitaires impliqués dans le sauvetage en mer seraient devenus les témoins gênants.

   Depuis plusieurs mois, Athènes se contente en effet de qualifier de « fake news » l’inquiétante multiplication des refoulements (« push back ») observés notamment par les ONG qui scrutent les eaux séparant la Grèce et la Turquie et dénoncent régulièrement ces refoulements forcés, et secrets, vers les côtes turques. Des pratiques totalement illégales puisqu’elles concernent des candidats à l’asile repérés alors qu’ils se trouvent déjà dans les eaux grecques, voire après avoir accosté sur les îles.
   Bateau perquisitionné

   « Depuis mars, 7 300 réfugiés ont été victimes de push back orchestrés par les autorités grecques en mer Egée », tweetait jeudi le compte du navire Mare Liberum. Dédié aux sauvetages en mer et affrété par l’ONG allemande Sea-Watch, le Mare Liberum est justement ce bateau perquisitionné le 5 septembre par la police grecque. Laquelle affirme y avoir notamment trouvé des cartes avec des indications topographiques précises et des data concernant le profil et l’origine des candidats à l’exil. A priori, rien de très choquant s’agissant d’une ONG qui se donne pour mission de secourir des naufragés. Mais ces « preuves » seraient venues conforter les accusations selon lesquelles les humanitaires concernés auraient « au moins depuis début juin » contribué à faire passer « près de 3 000 personnes » en Grèce avec la complicité de « réseaux d’immigration clandestine ».

   Pourtant, la plupart des ONG impliquées estiment n’avoir rien à se reprocher et refusent de se laisser intimider. « Nous ne resterons pas silencieux », souligne ainsi Alarm Phone dans un communiqué publié jeudi sur son site. L’ONG, qui serait elle aussi visée par l’enquête policière, rappelle également que depuis six ans, son central d’appels a toujours cherché à collaborer avec les gardes-côtes en leur indiquant la position des embarcations à la dérive. Mais ces derniers mois, cette collaboration est devenue « plus compliquée », constate également Alarm Phone qui s’inquiète de la « recrudescence des violations des droits de l’homme en mer Egée ». Face à ces dérives, l’Europe a pour l’instant réagi plutôt mollement. « La présidente de la Commission européenne, Ursula von der Leyen, affirme qu’elle n’a pas les moyens d’enquêter. Pourtant, l’équipage d’un navire allemand qui fait partie des forces de l’Otan a admis avoir assisté à trois push back en mer Egée », observe-t-on au Legal Center de Lesbos, une association qui apporte un appui juridique aux réfugiés, et a également publié en juillet un rapport sur ces refoulements forcés.

   Dans l’immédiat, le silence de Bruxelles semble encourager Athènes à renforcer sur tous les fronts son offensive contre les humanitaires. La semaine dernière, les autorités locales annonçaient ainsi la fermeture du centre d’accueil de Pikpa, l’un des rares lieux décents pour les réfugiés à Lesbos, géré depuis 2012 par des bénévoles.
   Ancien camp militaire

   Sur les réseaux sociaux, un mouvement de solidarité s’est aussitôt créé autour du hashtag #SavePikpa. Mais si les autorités persistent, que deviendront la centaine de réfugiés accueillis à Pikpa, souvent des familles considérées comme vulnérables ? Iront-elles rejoindre les sinistrés du camp de Moria, entièrement réduit en cendres dans la nuit du 8 au 9 septembre, et qui tentent désormais de survivre dans un ancien camp militaire, où quelques milliers de tentes ont été installées à la va-vite ? « Trois semaines après l’ouverture de ce nouveau site, il n’y a toujours pas de douche », s’insurge un humanitaire, conscient qu’il faudra de plus en plus d’énergie pour résister à l’hostilité des autorités.

   Les tentatives de blocage ne se limitent pas hélas à la Grèce. En mars, le navire Mare Liberum s’était vu privé de son pavillon de navigation par le ministère allemand de la Marine. Une façon un peu radicale de limiter ses opérations de sauvetage. Mais vendredi, l’équipage exultait sur Twitter : la justice allemande venait de lui donner raison contre le ministère, considérant que le retrait du pavillon « était contraire à la réglementation européenne ». Une première victoire, en attendant d’autres batailles.

   https://www.liberation.fr/planete/2020/10/07/migrants-athenes-lance-une-guerre-en-eaux-troubles-contre-les-ong_1801701

  • HUMAN RIGHTS GROUPS DEMAND THAT GREECE INVESTIGATE PUSHBACKS AND VIOLENCE AT ITS BORDERS

   Members of Greece’s parliament should urgently establish an inquiry into all allegations of unlawful returns of migrants to Turkey by law enforcement officers and others, 29 human rights and humanitarian aid organizations said in an open letter released today. These returns are carried out mainly through pushbacks and collective expulsions and are often accompanied by violence.

   Parliament should exercise its oversight authority to investigate the allegations of these illegal acts by state agents and proxies on Greece’s sea and land borders with Turkey. The parliament’s inquiry should examine whether any illegal acts identified are part of a de facto government policy at odds with international, European, and Greek law.

   Over the years, nongovernmental groups and media outlets have consistently reported the unlawful return, including through pushbacks, of groups and individuals from Greece to Turkey by Greek law enforcement officers or unidentified masked men, who appear to be working in tandem with border enforcement officials.

   Reports from 2020 recorded multiple incidents in which Greek Coast Guard personnel, sometimes accompanied by armed masked men in dark clothing, unlawfully abandoned migrants – including those who had reached Greek territory. They abandoned the migrants at sea, on inflatable vessels without motors; towed migrant boats to Turkish waters; or intercepted, attacked, and disabled boats carrying migrants.

   Nongovernmental organizations and the media have also reported persistent allegations that Greek border guards have engaged in collective expulsions and pushbacks of asylum seekers through the Evros land border with Turkey.

   On June 10, the International Organization for Migration (IOM) said it was “closely monitoring” the situation at the Greek border and reported receiving “persistent reports” of migrants being arbitrarily arrested in Greece and pushed back to Turkey. The IOM said that Greece should investigate.

   On August 21, the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) said it was “deeply concerned by an increasing number of credible reports indicating that men, women, and children may have been informally returned to Turkey immediately after reaching Greek soil or territorial waters in recent months,” and urged Greece to refrain from such practices and to seriously investigate these reports. The agency had released a statement making similar calls on June 12.

   On July 6, during a debate at the European Parliament’s Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs (LIBE) on fundamental rights at the Greek border, the European Commissioner for Home Affairs, Ylva Johansson, said those incidents should be investigated. In its new Pact on Migration and Asylum, presented on September 23, the European Commission recommended to member states to set up an independent monitoring mechanism, amid increased allegations of abuse at the EU’s external borders. But no such system has been instituted.

   Confronted during a CNN interview with an August 14 New York Times article documenting pushbacks, Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said: “It has not happened. We’ve been the victims of a significant misinformation campaign,” suggesting instead that Turkey was responsible.

   Greek lawmakers should conduct a prompt, effective, transparent, and impartial investigation into allegations that Greek Coast Guard, Greek police, and Greek army personnel, sometimes in close coordination with uniformed masked men, have been involved in acts that not only violate the law but put the lives and safety of displaced people at risk.

   Any officer found to have engaged in such illegal acts, as well as their commanding officers and officials who have command responsibility over such forces, should be subject to disciplinary and criminal sanctions, as applicable. The investigation should seek to establish the identity and relationship of the masked men and other unidentified officers to law enforcement and take steps to hold them to account. The investigation should cover events surfaced in 2019 and 2020, the groups said.

   The following quotes may be attributed to members of the groups involved:

   “Despite government denials, over the years many witnesses and victims have told us about pushbacks from land and sea that put migrants’ lives at risk,” said Eva Cossé, Greece researcher at Human Rights Watch. “Parliament should step up now and do all it can to put an end to this life-threatening practice.”

   “The continued failure to address the serious allegations of pushbacks and violence against people on the move at Greece’s borders can no longer be tolerated,” said Adriana Tidona, migration researcher at Amnesty International. “We call on the Greek parliament to exercise its powers in the interest of all those who have been harmed by these actions and to ensure that there is no repetition.”

   “Over the years, we have filed a score of complaints about or related to pushbacks at Greece’s borders, including deaths, that Greek prosecutors seem to ignore,” said Panayote Dimitras, spokesperson for the Greek Helsinki Monitor. “Greece needs to act quickly to set up an independent border monitoring mechanism to investigate violations, as proposed by the European Commission, and end these abuses once and for all.”

   “The right to seek asylum must be upheld at all times,” said Josie Naughton, chief executive officer of Help Refugees. “The Greek parliament should urgently conduct an inquiry to examine the well-documented and illegal practices of pushbacks and mass expulsion, which endanger the lives of men, women, and children seeking asylum in Greece.”

   “We have documented the pushback of more than 1,150 asylum seekers from Greek territory in the past three months alone,” said Natalie Gruber, spokesperson for Josoor. “These are not isolated incidents but systematic violations of national, EU, and international law that the parliament cannot shrug off as fake news anymore.”

   “Greek authorities are systematically expelling migrants, including those who have reached Greek territory, and abandoning them in open water,” said Amelia Cooper from Legal Centre Lesvos. “The Greek parliament should not only open an investigation of these events, but must also decree and enforce – immediately – the cessation of illegal collective expulsions at all Greek borders.”

   “In order to break with the current failures to hold member states like Greece accountable for their pushbacks and rights violations at borders, the European Commission must step up its efforts and quickly put in place an appropriate monitoring mechanism,” said Marta Welander, executive director at Refugee Rights Europe. “Such efforts must also involve civil society, NGOs, and national human rights institutions to ensure that available evidence is taken seriously and leads to timely investigation and redress.”

   “The protection of the borders, of vital importance in itself, can be in compliance with international law and human rights standards,” said Antigone Lyberaki, SolidarityNow’s general manager. “The Greek parliament has both the means and a constitutional obligation to oversee and investigate the alleged infringement of international human rights obligations by the Greek state.”

   “As a child protection organization, Tdh Hellas is particularly worried about the fact that among those reported to have been violently expelled across EU borders are children, including babies,” said Melina Spathari of Terre des hommes Hellas. “The Greek government should stop such acts and try instead to address the chronic gaps in the reception and protection system for families and unaccompanied children.”

   https://legalcentrelesvos.org/2020/10/06/human-rights-groups-demand-that-greece-investigate-pushbacks-and-

  • On reparle des life rats dans cet article du Monde :
   Refoulements en mer Egée : les recensements erronés ou mensongers de #Frontex

   En croisant les données de JORA avec des rapports d’associations ou encore des comptes rendus des gardes-côtes turcs, il apparaît que, dans 22 cas au moins, qui représentent 957 migrants, ceux-ci ont été retrouvés dérivant en mer dans des canots de survie gonflables, sans moteur. D’après des photos que Le Monde et ses partenaires ont pu authentifier, ces canots, de couleur orange, correspondraient à des modèles achetés par le ministère de la marine grec, via un financement de la Commission européenne. Ce qui tendrait à prouver que les migrants ont accédé aux eaux grecques avant d’être refoulés illégalement.

   https://seenthis.net/messages/958454