Ti års anarki startet med et rundskriv

/ti-ars-anarki-startet-med-et-rundskriv-

  • Ti års anarki startet med et rundskriv - Urix
    http://www.nrk.no/urix/xl/ti-ars-anarki-startet-med-et-rundskriv-1.12944892

    Bon article de synthèse et documents intéressants, en norvégien (désolé) mais je référence pour éventuellement traduire plus tard).

    På klassisk byråkratispråk ble ordren som Kinas leder Mao Zedong sendte ut 16. mai 1966 kalt et « Rundskriv fra sentralkomiteen i Kinas kommunistiske parti ».

    I rundskrivet fordømte Mao partiet, hæren og regjeringen for å ha blitt infiltrert av « representanter for borgerskapet » og « kontrarevolusjonære revisjonister ».
    Fakta om kulturrevolusjonen i Kina

    Den kinesiske kulturrevolusjonen ble innledet våren 1966 og offisielt avsluttet i 1976. De ti årene var preget av politisk uro og rent anarki.
    Mao Zedong, formann i Kinas kommunistparti, tok initiativet til kulturrevolusjonen. Målet var offisielt å styrte personer i den kinesiske ledelsen som « vandret den kapitalistiske vei ».
    « Rødegardister » ble brukt om store ungdomsmasser som erklærte seg som Maos virkelige støttespillere. Skoleelever og studenter tilrev seg makt i Maos navn, ofte med Maos godkjenning.
    Den mest intense perioden av kulturrevolusjonen var fra våren 1966 til høsten og vinteren 1968-1969. Økonomien gikk kraftig tilbake i denne tiden.
    Det er anslått at mellom en halv million og halvannen million mennesker ble drept eller tok sitt eget liv under kulturrevolusjonen. Uvurderlige kulturskatter ble ødelagt for alltid. (NKR-NTB)

    Mao oppfordret de kinesiske massene – og særlig ungdommen – til å gjøre opprør mot partibyråkratene og « renske ut revisjonistiske elementer ».

    #chine #révolution_culturelle