• Kadınlardan Flormar işçilerine destek eylemi: Boykot edeceğiz, suça ortak olmayacağız — Gazete Karınca
    http://gazetekarinca.com/2018/07/kadinlardan-flormar-iscilerine-destek-eylemi-boykot-edecegiz-suca-ort

    Kadınlardan Flormar işçilerine destek eylemi: Boykot edeceğiz, suça ortak olmayacağız
    4 Temmuz 2018 09:59
    HABER MERKEZİ – Flormar kozmetik firmasında sendikalaşmak istedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan ve fabrika önünde direnişe başlayan işçilere destek eylemi düzenleyen kadınlar, Flormar ve Yves Rocher’i boykot çağrısı yaparak, “Flormar’ın suçuna ortak olmayacağız” dedi.

    Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaşmak istedikleri gerekçesiyle işten çıkarılan 119 işçinin 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri eyleme kadınlar destek verdi.

    Yoğurtçu Kadın Forumu (YKF) ve Mor Dayanışma aktivistleri, dün Kadıköy Bahariye’de bulunan Yves Rocher mağazası önünde toplandı.

    “Flormar değil direniş güzelleştirir”, “Sendika haktır”, “Biz istersek grev de yaparız”, “Gözün doysun Flormar” yazılı dövizler taşıyan kadınlar, Yves Rocher’ın Flormar’ın yüzde 51 hissesine sahip olduğunu hatırlatarak, Yves Rocher ve Flormar’ı boykot çağrısı yaptı.

    Buradan Mühürdar Caddesi üzerinde bulunan Flormar mağazası önüne yürüyen gruba, Kadıköy halkı da eşlik etti. Yol boyunca alkış ve sloganlarla yürüyen grup, taşıdıkları dövizleri mağaza önüne bıraktıktan sonra dağıldı.
    “Flormar’ın suçuna ortak olmayacağız”

    120 işçinin sendikalaştıkları için işten çıkarıldığını ve Mayıs ortasından beri fabrika önünde direnişte olduklarını hatırlatan YKF üyesi Selin Top şu açıklamayı yaptı:

    “Bizler sendikal haklarını kullandıkları için işten atılan işçiler işerine iade edilene kadar Flormar ve Yves Rocher’i boykot ediyoruz. İşçilerin yeniden iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Çalışma saatlerinin insancıl koşullara getirilmesi için çağrı yapıyoruz. Bu isteklerimiz işten atılan işçilere sağlanıncaya kadar mücadele edeceğiz. Boykot edeceğiz. Flormar’ın suçuna ortak olmayacağız.”
    Bu haber, Bianet ve MA’dan derlenmiştir.

    • L’image est celle d’une manifestation appelant au boycott d’Yves Rocher organisée par le Yoğurtçu Kadın Forumu ou Yoğurtçu Women’s Forum cf. leur page FB (pas vu de site…)
      https://www.facebook.com/yogurtcukadin.forumu
      et la vidéo de la manif (FB itou)
      https://www.facebook.com/aktivistkamera/videos/vb.206806486192405/803231816549866

      Call for Demonstration in Front of Yves Rocher, Flormar for Flormar Workers - english
      https://www.bianet.org/english/women/198805-call-for-demonstration-in-front-of-yves-rocher-flormar-for-flormar-wo

      Call for Demonstration in Front of Yves Rocher, Flormar for Flormar Workers
      Yoğurtçu Women’s Forum has made a call for silent protest in front of Yves Rocher and Flormar in Kadıköy in support of Flormar workers, who were fired for unionizing and are on 50th day of their resistance.

    • Licenciements suite à création d’une section syndicale. Article (de mai) du syndicat, avec vidéo (j’ai pas tout regardé – 15 minutes)

      La marque française de cosmétiques Yves Rocher licencie des adhérents syndicaux | IndustriALL
      http://ia_node_api_upstream/api/node/?url=fr%2Fla-marque-francaise-de-cosmetiques-yves-rocher-licencie-

      https://www.youtube.com/watch?v=ouLaZLJx44o

      Dernières informations au 18 mai : YVES ROCHER LICENCIE 115 ADHÉRENTS SYNDICAUX. Depuis la première publication de l’article, le 16 mai, la situation en Turquie s’est gravement détériorée. La direction locale de l’entreprise Yves Rocher continue à licencier des adhérents syndicaux. Au 18 mai, les travailleurs et travailleuses licenciés ont atteint le nombre de 115.

      Le syndicat Petrol-Is est ses membres ont constitué un piquet devant l’usine et mènent des actions, malgré le Ramadan en cours. Les actions entreprises par le syndicat reçoivent une attention soutenue de la part du public. Tous les cas de licenciement ont été portés en justice, car la résiliation de contrat en raison d’une appartenance syndicale est injustifiée.

      À l’origine, après s’être joints à l’affilié d’IndustriALL Petrol-Is, 85 travailleurs et travailleuses de la filiale turque de l’entreprise de cosmétiques française Yves Rocher, Kosan Kozmetik Pazarlama ve Ticaret AS, avaient été licenciés.

      À l’issue d’une intense campagne de recrutement menée en mars par Petrol-İş, le syndicat du pétrole, de la chimie et du caoutchouc de Turquie, un nombre suffisant de travailleurs et travailleuses de la filiale turque de la firme Yves Rocher, Kosan Kozmetik, ont choisi, en exerçant leur libre arbitre, d’adhérer au syndicat. Dès lors que la preuve que le syndicat détenait une majorité a été obtenue, la direction de Petrol-İş a tenté de construire un dialogue social constructif et a approché l’entreprise avec une offre pour discuter de négociations collectives. L’entreprise a rejeté cette offre et a contesté devant un tribunal la certification accordée par le Ministère du Travail, en utilisant des arguments sans fondement et des failles au sein de la législation nationale pour mettre des bâtons dans les roues de la négociation collective.

    • article de juin

      Flormar-Yves Rocher workers continue to struggle | soL InternationaL
      https://news.sol.org.tr/flormar-yves-rocher-workers-continue-struggle-174893

      The Flormar workers’ resistance, which has made a tremendous impact in public opinion, pertinaciously continues with a great determination of cosmetics workers, who were fired because of unionising.

      As Flormar administration tries to protect its “brand reputation” by advertising and press releases since it cannot conceal the company’s anti-labour policies, its sales rate has seriously started to decline.

      Another effort of the Flormar administration and Groupe Rocher, which is a worldwide French cosmetics brand and actual owner of Flormar, along the workers’ resistance is to try to acquit Yves Rocher brand, the flagship of Groupe Rocher.

      Although there is a great effort to not to link Yves Rocher with the protests in public opinion and social media, it is quite clear that all anti-labour practices in Flormar are directly related to Yves Rocher company and its administration.

    • Entretien avec Bris Rocher, PDG du Groupe Rocher : « Nous croyons au commerce physique » – LSA septembre 2017
      https://www.lsa-conso.fr/entretien-avec-bris-rocher-pdg-du-groupe-rocher-nous-croyons-au-commerce-p

      Le très discret président-directeur général du Groupe Rocher a accordé une interview exclusive à LSA. L’occasion de parler distribution, écologie et développement international.

      Non, le Groupe Rocher ne se résume pas à Yves Rocher. Tant s’en faut. Huit autres marques constituent son portefeuille : le textile Petit Bateau, les produits d’entretien écologiques Stanhome, les marques de beauté Dr Pierre Ricaud, Daniel Jouvance, Kiotis, ID Parfums et, plus récemment, le maquillage Flormar et les savons Sabon. Même si l’enseigne historique de la société représente encore plus de 60% du chiffre d’affaires du groupe (hors Sabon), ces huit autres marques prospèrent et participent au développement du Groupe Rocher. Bris Rocher, petit-fils du fondateur Yves Rocher et PDG du groupe depuis 2010, a confié à LSA ses ambitions en France et surtout à l’international.

    • https://www.bugunkocaeli.com.tr/haber/1559869/emo-kocaeli-subesi-flormar-iscisi-kazanacak

      Gizle
      12 Haziran 2018- Gündem
      EMO Kocaeli Şubesi; Flormar İşçisi Kazanacak!

      EMO Kocaeli Şubesi Kadın Komisyonu Flormar’da çalışan çoğunluğu kadın 120 işçi, Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılmasına tepki gösterdi. EMO Kocaeli Şubesi; «Flormar İşçisi Kazanacak» dedi.
      mask
      Büyütmek için resme tıklayın

      +
      FLORMAR İŞÇİSİ KAZANACAK!

      Flormar’da çalışan çoğunluğu kadın 120 işçi, Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için geçtiğimiz Mayıs ayında işten çıkarıldı. Kadınlar için ürettiği ürünleri, reklamlarında kadınları kullanarak, kadınlara satmaya çalışan Flormar, kendisi için üreten kadınları ise işten atmıştır.

      Kocaeli Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada çalışan işçiler, Ocak ayında başlattıkları 5 aylık bir örgütlenme sürecinin sonunda yasal çoğunluğu sağlayarak Sendikal yetki hakkını elde etmişlerdir. Sendikanın Çalışma Bakanlığı’ndan «işyerinde yetkili sendika» olduğuna dair onay almasının ardından işveren, İş Kanunu’nun 25/2 maddesine dayandırarak sendikalı işçilerin işine, tazminat ödemeden, işsizlik maaşı almalarının bile yolunu tıkayarak son vermiştir. Yapılan bu işlemlerin hukuki ve meşru hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.

      Flormar yönetiminin yaptığı «hiçbir yasal dayanak olmaksızın ve çalışma kanununa aykırı olarak iş durdurma, işyerini işgal etme, üretimi durdurma, iş başında olan çalışanları yasa dışı eyleme teşvik etme» açıklamasının gerçekliği yoktur, sendikaya üye olmak, sendikal faaliyet yürütmek anayasal bir haktır, Flormar işçileri hukuksuz olarak işten çıkarılmışlardır. Flormar, işçilerin hem ulusal hem de uluslararası hukukla korunan yasal haklarını gasp etmektedir. Reklam kampanyalarında «biz istersek yaparız» gibi sloganlarla güçlü kadın imajını öne çıkaran Flormar, kendi çalışanlarının güçlü olmasına tahammül edememektedir.

      Firma yöneticileri ayrıca işçilerin önünde eylem yapmaya devam ettiği fabrikanın etrafını branda ve tel örgülerle çevirerek işten atılanların, diğer işçilerle temaslarını kesmeye çalışmış, içerideki işçileri adeta bir kapalı cezaevine hapsetmiştir. Örgütlenme sürecinde tek tek işçileri kenarı çekerek tehdit eden, sonrasında toplu olarak işten çıkaran, çay molasında alkışlarıyla arkadaşlarına destek olan işçileri bile işten atan Flormar’ı bu despotik, emek düşmanı uygulamalarını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz.

      Yaklaşık 2 yıldır uygulanan OHAL, tüm demokratik alanı daralttığı gibi emekçilerin sendikal haklarının ihlali için de zemin oluşturmuştur. Güvencesiz, esnek ve fazla mesai saatleri ile düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan emekçilerin sendikal hakları ihlal edileceği bir ortam yaratmış, anayasal hak olan sözleşme ve grev hakkı erteleme kararları ile fiilen ortadan kaldırılmıştır. OHAL rahatlığında KHK’lar eliyle kamuda büyük bir tasfiye yaşanmış, iş cinayetleri artmış, ihraç edilen ve işten çıkarılan emekçilerin büyük hak kayıpları ve mağduriyetleri olmuştur. Patronlara cesaret vererek onları pervasızlaştıran ve emek sömürüsüne zemin hazırlayan OHAL, bir an önce kaldırılmalıdır. Flormar yöneticileri OHAL koşullarının sağladığı rahatlıkla işten çıkarmaları gerçekleştirmiştir.

      İşten çıkarılan Flormar işçilerinin en kısa zamanda geriye dönük haklarının da ödenerek işe iade edilmelerini istiyoruz. EMO olarak haklı mücadelelerinde Flormar işçilerinin yanındayız ve herkes işine iade edilene kadar sürecin takipçisi olacağız.

      12 Haziran 2018