Høy fart på bygda tar flest liv - Aftenposten

/Hoy-fart-pa-bygda-tar-flest-liv-7041891

  • Une étude révèle qu’en Norvège, les jeunes se tuent cinq fois plus souvent sur la route en zone rurale qu’en zone urbaine

    Høy fart på bygda tar flest liv - Aftenposten

    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Hoy-fart-pa-bygda-tar-flest-liv-7041891.html
    john hultgren, sveinung berg bentzrød
    Publisert : 10.nov. 2012 12:24 Oppdatert : 10.nov. 2012 12:24

    Ungdommen på Toten legger ikke skjul på at de kjører hardt. Risikoen for å dø i trafikken er fem ganger høyere på bygda enn i byen, viser forskning.

    Det hender de fyller tanken tre ganger om dagen. Så fort de er ferdig med skole og arbeid bærer det av sted.

    Mellom 30 og 40 biler fulle av ungdom ruller ut av parkeringsplassen langs Silogata i sentrum av Lena. Sklir inn på en mer opplyst p-plass ved et gatekjøkken 200 meter unna. I løpet av sekunder har de fylt den tindrende vinterluften med musikk fra anlegg som er mer verdt enn bilene, eksos fra rør preget av god fart over fartshumper og vidunderlig, uhøytidelig Toten-humor.

    Det er kveld på Lena, og hverken vi eller innehaveren av gatekjøkkenet vil glemme den.
    Kultur for å bryte regler

    Høyere toleranse for trafikkfarlig adferd. Færre sikringstiltak på bygd enn i tettbygde strøk. En annen kjørekultur. For byungdom er bilen et fremkomstmiddel. For bygdeungdom et uttrykk for maskulinitet, uavhengighet og status.

    Førsteamanuensis Stig Jørgensen ved Geografisk institutt ved NTNU har funnet ut at til tross for at det blir færre bilulykker, øker den relative risikoen for å dø i trafikken for bygdeungdom. Den ligger nå fem ganger høyere enn for byungdom - og ventes å øke.

    – Hvis det ble oppdaget at risikoen for å få kreft var fem ganger høyere i bygde- enn bykommuner, ville det blitt ramaskrik, sier forskeren bak rapporten, Stig Jørgensen.

    #accidents-de-la-route #Norvège #rural-urbain